Spoedeisendehulp- SEH
De spoedeisende hulp (SEH), ook wel bekend als de Eerste Hulp (EH), is een afdeling in een ziekenhuis die speciaal is ingericht voor het verlenen van acute medische zorg aan patiënten met plotselinge en ernstige gezondheidsproblemen. Deze aandoeningen kunnen variëren van ernstige verwondingen en acute ziektes tot levensbedreigende situaties.
Op de spoedeisende hulp worden patiënten opgevangen door een team van gespecialiseerde professionals, zoals artsen, verpleegkundigen, en soms ook andere medische specialisten, afhankelijk van de aard van de noodsituatie. Het doel van de spoedeisende hulp is om levens te redden, de gezondheid te stabiliseren en ernstige complicaties te voorkomen.
Voorbeelden van situaties waarbij de spoedeisende hulp nodig kan zijn, zijn onder andere:
- Ernstige verwondingen door ongevallen, zoals breuken, brandwonden of ernstige snijwonden.
- Hartproblemen, zoals een hartaanval of hartritmestoornissen.
- Ademhalingsproblemen, zoals ernstige benauwdheid of ademhalingsstilstand.
- Neurologische noodsituaties, zoals een beroerte.
- Ernstige infecties of koortsstuipen bij kinderen.
- Acute vergiftigingen of overdoses.
Bij levensbedreigende situaties is het van groot belang om direct contact op te nemen met de lokale hulpdiensten door het noodnummer te bellen (in de meeste landen is dit 112). Zij kunnen dan indien nodig een ambulance sturen en verdere instructies geven.
Let op dat de spoedeisende hulp bedoeld is voor dringende en acute gevallen. Voor minder urgente medische situaties is het vaak beter om contact op te nemen met de huisarts of huisartsenpost.